Foto: Unsplash

Dell XPS 15 (2020) recenze

Výsledek naší recenze:

Dellu XPS 15 2020 nabízí vynikající výkon a jeden z nejpoutavějších, barevných displejů ze všech 15palcových notebooků.

Klady

  • Nádherný, pohlcující displej

  • Skvělý celkový výkon

  • Hlučný, bohaté reproduktory

  • Pohodlná klávesnice a touchpad

Nevýhody

  • Taková výdrž baterie

  • Pod tlakem se stává hlasitým

Recenze notebooku Dell XPS 15 (2020), kterou jsem pro vás napsal zde, mi přinesla překvapivou zkušenost: Vůbec mi nevadilo, že jsem svůj stolní počítač nechal pár dní zapadat prachem. Pravdou je, že nejnovější patnáctipalcový notebook od Dellu v sobě skrývá výkon Intelu 10. generace (čekáme na Tiger Lake) a diskrétní grafiku Nvidia v tenkém a atraktivním balení. A přináší to, co spousta lidí chce: výkon jako pracovní stanice v designu, který rozhodně pracovní stanici nepřipomíná, což z něj dělá jeden z nejlepších notebooků pro studenty technických oborů.

Skutečným klenotem notebooku Dell XPS 15 (2020) je však vylepšený displej InfinityEdge. Tato iterace se zbavuje tlustého spodního rámečku z minulých modelů XPS 15 a poskytuje obrazovku, kterou méně omezuje mohutný okraj; díky tomu vypadají filmy a hry ještě více pohlcující.

Toto velké vylepšení doplňuje několik chytrých úprav klávesnice, touchpadu a šasi, díky nimž je používání přenosného pracovního koně společnosti Dell ještě pohodlnější.

Výdrž baterie notebooku Dell XPS 15 2020 by mohla být lepší (alespoň u modelu 4K) a při velkém pracovním zatížení může být poměrně hlučný. Díky skvělému výkonu a nádhernému displeji zabalenému do atraktivního, tenkého balení je však nový Dell XPS 15 jedním z nejlepších notebooků, které si můžete koupit, pokud hledáte větší stroj pro produktivitu.

Recenze Dell XPS 15 2020: Cena a dostupnost

Dellu XPS 15 2020 se v květnu 2020 dostalo na trh s počáteční cenou 1079 dolarů. Tato konfigurace je vybavena procesorem Core i5-10300H 10. generace, 8 GB RAM, 256GB SSD, grafikou Intel UHD a 15,6palcovým displejem InfinityEdge s rozlišením 19200 x 1200.

Přestupem na konfiguraci za 1305 dolarů (běžně 1659 dolarů) získáte rychlejší procesor Core i7-10750H a diskrétní grafiku Nvidia GeForce GTX 1650 Ti. Za dalších 180 dolarů můžete zdvojnásobit paměť a úložiště a získat 16 GB RAM a 512GB SSD.

Recenzovali jsme špičkovou verzi XPS 15 za 2 114 dolarů (doporučená cena: 2 408 dolarů), která je vybavena grafickým procesorem Intel Core i7-10750, 32 GB RAM, 512GB SSD, samostatnou grafikou Nvidia GeForce GTX 1650 Ti a dotykovým displejem s rozlišením 4K. V případě potřeby můžete jít ještě dál, a to v konfiguraci za 2 456 dolarů (běžně 2 859 dolarů), která obsahuje procesor Core i9 a 1 TB úložiště.

Ti, kdo chtějí nejmodernější procesory, by se měli podívat na náš přehled nejlepších notebooků veletrhu CES. Budoucnost notebooků je plná zajímavých sekundárních obrazovek, nových grafických procesorů a dalších prvků.

Recenze Dell XPS 15 2020: Design

Stejně jako předchozí Dell XPS 13, i Dell XPS 15 2020 zdokonaluje jeden z nejlepších designů notebooků, jaký byl kdy vyroben, téměř k dokonalosti. Jeho tenké šasi je stejně elegantní jako kdykoli předtím, s hladkým stříbrným hliníkovým víkem a ostrými 0,71palcovými hranami, které příjemně kontrastují s měkkou dotykovou palubní klávesnicí uvnitř.

Nejnovější model XPS 15 využívá prostor lépe než loňský model, má větší klávesy, mnohem větší touchpad a tenké přední reproduktory, které jsou elegantně rozloženy na palubě. Největší designovou změnou je však nový čtyřstranný displej Infinity Edge, který se zbavil tlustého spodního rámečku z předchozích iterací a nahradil jej dosud nejplynulejší obrazovkou 15palcového notebooku Dell (více o něm později).

S rozměry 13,57 x 9 x 0,7 palce a hmotností 4,5 kg je nový XPS 15 zhruba stejně velký jako 16palcový MacBook Pro (14,1 x 9,7 x 0,64 palce, 4,3 kg), přestože má větší obrazovku. Je také zhruba na stejné úrovni jako 15palcový Microsoft Surface Laptop 3 (13,4 x 9,6 x 0,6 palce), ačkoli notebook Microsoftu je s 3,4 kg výrazně lehčí. Za zmínku stojí, že XPS 15 je o něco lehčí o 4 kg, pokud se rozhodnete pro nedotykový displej a menší 56Whr baterii.

Recenze Dell XPS 15 2020: Porty

Delel XPS 15 2020 je vybaven celkem třemi porty USB-C pro nabíjení a připojení k externím displejům a periferiím - dva z nich jsou Thunderbolt 3 pro mimořádně rychlé připojení. V balení dostanete také čtečku karet SD plné velikosti a konektor pro sluchátka, stejně jako adaptér USB-C na USB-A.

Šestnáctipalcový MacBook Pro od Applu má více portů Thunderbolt 3, celkem čtyři, ale chybí mu čtečka karet SD z XPS 15. To v kombinaci s přiloženým adaptérem USB-A poskytuje XPS 15 solidní množství konektivity, ale pokud patříte k náročným uživatelům, kteří jsou závislí na různých periferiích najednou, budete možná ještě potřebovat dokovací stanici nebo dongle.

Recenze Dell XPS 15 2020: Displej

Delel XPS 15 2020 si vypůjčil to nejlepší z nového modelu XPS 13: skutečně čtyřstranný displej InfinityEdge bez mohutného spodního rámečku, který by vás rozptyloval od toho, na čem pracujete, co sledujete nebo hrajete. Ještě dramatičtější je však efekt na 15,6palcovém displeji modelu XPS 15, který má nyní 92,9% poměr obrazovky k tělu pro maximální pohlcení.

Všechna tato plocha v kombinaci s bohatým rozlišením 3840 x 2400 na našem recenzovaném zařízení způsobila, že jsem XPS 15 nikdy nechtěl odložit. Když jsem na notebooku Dell sledoval film Star Wars: Vzestup Skywalkera, barevné červené a zelené laserové výbuchy se pěkně vyjímaly na pozadí modré ledové jeskyně, když stíhačky TIE pronásledovaly Millennium Falcon. Obrazovka také skvěle zachovala jemné detaily, například strniště na tváři Poe Damerona a oranžovo-bílé vzory na vnějším těle BB-8.

Díky velkému prostoru na obrazovce jsem mohl hodiny pohodlně pracovat v režimu rozdělené obrazovky a přecházet mezi dokumenty, videi a chaty na Slacku, aniž bych musel cokoli přibližovat. Díky syté a hluboké černé barvě displeje XPS 15 bylo čtení a editace hračkou a můj Dell S2417DG herní monitor vypadal ve srovnání s ním nudně.

Počítač XPS 15 je dostatečně jasný pro práci i zábavu, protože na našem světelném měřiči zaznamenal průměrný jas 434,2 nitů. To je o něco více než 429 nitů u 16palcového MacBooku Pro a lépe než 380 nitů u Surface Laptopu 3.

Barevný výkon notebooku XPS 15 v reálném světě potvrdily i naše laboratorní testy, protože notebook reprodukoval působivých 132,2 % barevného gamutu sRGB. Notebook Dell tak překonává MacBook Pro se 113,9 % i Surface Laptop 3 se 101 %.

Dotykový displej našeho počítače Dell XPS 15 2020 je plynulý a citlivý a neměl jsem žádné problémy s procházením webových stránek ani se zoomováním obrázků a dokumentů.

Recenze Dell XPS 15 2020: Zvuk

Stereoreproduktory Dell XPS 15 s horním vyzařováním jsou jedny z nejlepších, jaké jsem kdy u notebooku slyšel, a naplnily můj obývací pokoj živým a hlasitým zvukem, který byl obzvláště silný v nízkých tónech.

Náladové, houpavé basy skladby "Simmer" od Hayley Williamsové se hlasitě a čistě ozývaly z reproduktorů XPS 15 a okamžitě mě přiměly, abych si pohupoval hlavou. Všiml jsem si, že při maximální hlasitosti se píseň trochu zkresluje, ale už několik stupňů pod maximem zněla působivě plně a čistě.

Basa byla opět vrcholem, když jsem přešel na agresivní alternativní rock v písni "Prisoner" od Dance Gavin Dance. Mohutná stěna zkreslených kytar krásně seděla na pozadí vysokých vokálů refrénu písně, zatímco čistší a funkčnější kytarové riffy ve sloce zněly také jasně a ostře.

Když jsem si na XPS 15 pustil ponurý akustický rock Phoebe Bridgers "Garden Song", hlas zpěvačky a skladatelky byl tak jasný, že to znělo, jako by byla v místnosti se mnou. Stejně jako Bridgersová zněla přítomně, XPS stejně skvěle zachoval i doznívající kytarové vybrnkávání pod jejími tóny.

Zvukový výkon notebooku Dell XPS 15 ještě více umocňuje technologie Waves Maxx Audio Pro a profesionální ladění Waves, jakož i řada předvoleb ekvalizéru, které umožňuje dodávaná doprovodná aplikace. Reproduktory XPS zněly s aktivovanou aplikací Waves výrazně hlasitěji a plněji a předvolby jako Rock a Pop se mi osvědčily pro rozjasnění příslušných žánrů.

Recenze Dell XPS 15 2020: Výkon

Procesor Intel Core i7-10750 10. generace, 32 GB operační paměti a 512GB disk SSD činí z notebooku Dell XPS 15 2020 skutečné monstrum pro multitasking. Výkonný stroj společnosti Dell mi umožnil přepínat mezi desítkami karet Chrome v režimu rozdělené obrazovky a současně vést videohovory, posílat zprávy na Slack a poslouchat Spotify, a to vše bez jediného zadrhnutí.

V testu celkového výkonu Geekbench 5 dosáhl XPS 15 skóre 6 174 bodů, což je o něco méně než 16palcový MacBook Pro s procesorem Core i9 (7 250 bodů). Ve starším testu Geekbench 4 dosáhl notebook Dell výsledku 25 934 bodů, což je více než dvojnásobek výsledku Surface Laptop 3 s procesorem AMD Ryzen 5 3580U (11 612 bodů).

Překódování videa 4K do rozlišení 1080p v našem testu HandBrake trvalo XPS 15 10 minut a 6 sekund. To sice není tak rychlé jako 8 minut, které jsme zaznamenali u 16palcového MacBooku Pro, ale je to mnohem více než téměř 25 minut, které k dokončení tohoto úkolu potřeboval Surface Laptop 3.

V našem vlastním testu přenosu souborů přenesl 512GB SSD disk v notebooku Dell zhruba 5 GB souborů za 7 sekund, což představuje přenosovou rychlost 708,9 MB/s. To je rychlejší než 256GB SSD disk Surface Laptop 3 (282,7 MB/s). Ačkoli se nejedná o srovnatelné výsledky, 512GB SSD disk v 16palcovém MacBooku Pro byl předvídatelně rychlý - v testu rychlosti disku Blackmagic dosáhl rychlosti zápisu 2 805 MB/s a rychlosti čtení 2 540 MB/s.

Recenze Dell XPS 15 2020: Grafika

Náš XPS 15 byl vybaven diskrétním grafickým procesorem Nvidia GeForce GTX 1650 Ti, který dodává štíhlému pracovnímu koni společnosti Dell úctyhodnou herní a grafickou sílu.

Na XPS 15 běžel Shadow of the Tomb Raider s hratelnými 29 snímky za sekundu v rozlišení 1080p s maximálním nastavením, čímž jen těsně předstihl Radeon Pro 5300M v našem 16palcovém MacBooku Pro (27,2 fps). Méně náročnou závodní hru Dirt 3 zvládl notebook Dell se 134 snímky za sekundu v rozlišení 1080p a 69 snímky za sekundu ve 4K, čímž překonal integrovanou AMD Vega 9 v Surface Laptop 3 (56 snímků za sekundu v 1080p).

Recenze Dell XPS 15 2020: Teplo a hluk

S tak velkým výkonem a diskrétním grafickým procesorem zabaleným do tenké konstrukce mohou být ventilátory notebooku XPS 15 poměrně hlučné. Nestávalo se to sice často, ale občas jsem si všiml, že notebook začal znít jako miniaturní tryskové letadlo, když jsem spustil mnoho aplikací najednou. Může se také trochu zahřívat, přičemž klávesnice a spodní strana dosahovaly na naší horkovzdušné pistoli teplot blížících se 100 stupňům Fahrenheita (za příjemné považujeme cokoli pod 95 stupňů).

Dell XPS 15 2020: Klávesnice a touchpad

Na klávesách notebooku Dell XPS 15 se píše s měkkým povrchem na dotek, o 9,7 % většími klávesami a rychlým zdvihem 1,3 mm. Při několikahodinovém psaní článků a e-mailů se mi nikdy neunavily ruce a v testu 10FastFingers jsem psal obvyklým tempem 90 slov za minutu s 96% přesností. Obvykle se nerad zbavuji mechanické klávesnice u stolního počítače, ale XPS 15 jsem rád používal jako svůj primární pracovní stroj po celé dny.

Touchpad notebooku XPS 15 se dočkal ještě většího vylepšení, nyní je o 62 % větší než předchozí verze a má rozměry 5,9 x 3,5 palce. Snadno jsem mohl procházet webové stránky a přibližovat je štípnutím a ovládání gesty třemi prsty pro přepínání aplikací a vstup do režimu multitaskingu jsem zaregistroval okamžitě.

Recenze Dell XPS 15 2020: Webová kamera

Když se videokonference staly normou, byl bych opravdu rád, kdyby se kvalita webových kamer u běžných notebooků zvýšila. To bohužel není případ kamery Dell XPS 15 2020, která způsobila, že můj obličej vypadal rozpixelovaný a rozmazaný, přestože přesně zachytila barvy plakátu Spider-Mana za mnou.

Dávám za pravdu společnosti Dell, že od loňského roku umístila webovou kameru na neuvěřitelně tenký horní rámeček (už žádná nosní kamera!) a kamera je stále použitelná pro každodenní hovory. Pokud ale chcete, aby vás kolegové viděli co nejlépe, bude lepší pořídit si jako doplněk některou z nejlepších webových kamer

Recenze Dell XPS 15 2020: Výdrž baterie

Notebook Dell XPS 15 2020 vydrží na jedno nabití většinu běžného pracovního dne, ale budete chtít mít po ruce zástrčku. V našem testu baterie (nepřetržité surfování po webu přes Wi-Fi) vydržel notebook Dell 8 hodin a 1 minutu, což je na 4K notebook slušné, ale stále zaostává za některými klíčovými konkurenty.

Šestnáctipalcový MacBook Pro vydržel se svým displejem s rozlišením 2072 x 1920 téměř o tři hodiny déle, tedy 10 hodin a 55 minut, zatímco Surface Laptop 3 vydržel s displejem 2496 x 1664 stejných 8 hodin jako XPS.

Výdrž baterie XPS 15 2020 odpovídá výdrži 4K verze jeho menšího sourozence XPS 13, která v našem testu vydržela 8 hodin a 14 minut. Dell XPS 13 s rozlišením 1080p vydržel fantastických 12:39, takže jsme zvědaví, jak si povede XPS 15 s nižším rozlišením, až se nám dostane do rukou.

Dell XPS 15 2020 recenze: Verdikt

Dellu XPS 15 2020 jde ve stopách nového XPS 13 a přináší drobná, ale vítaná vylepšení jednoho z nejlepších notebooků, které si můžete koupit. Vylepšený displej InfinityEdge, který je skutečně bez rámečků, je jednou z nejpoutavějších a nejkrásnějších obrazovek, které můžete na notebooku najít, s brilantními barvami a dostatkem prostoru pro práci.

Díky větším klávesám a touchpadu se notebook Dell XPS 15 pohodlně používá po dlouhou dobu a jeho působivě hlasité reproduktory dokáží naplnit malé místnosti bohatým zvukem. Ve spojení s procesory Intel 10. generace a volitelným grafickým procesorem Nvidia GTX 1650 Ti má XPS 15 2020 více než dost sil pro každodenní multitasking i střih videa a hraní her.

Verze XPS 15 s rozlišením 4K nevydrží tak dlouho jako 16palcový MacBook Pro (od verze s rozlišením 1080p však očekáváme lepší výdrž baterie) a ventilátory systému mohou být při plném výkonu trochu hlučné. Výkonní uživatelé možná budou chtít zvážit i nový Dell XPS 17, který obsahuje větší obrazovku a volitelnou grafiku RTX pro špičkovou tvorbu obsahu. Pokud však hledáte přenosného pracovního koně, který je stejně atraktivní jako výkonný, patří XPS 15 k tomu nejlepšímu ve své třídě.

Zdroje: tomsguide.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář